BLOG

De Sânziene sărbătorim Ziua Universală a Iei

Romania canta cu Flori de ie

24 iunie este o zi de sărbătoare, Drăgaica sau Sânzienele, singura celebrare păgână care se regăsește în calendarul creștin ortodox. Deoarece este o dată cu bogate semnificații în tradiția populară, 24 iunie marchează și Ziua Universală a Iei. An de an, românii de pretutindeni sărbătoresc frumusețea și delicatețea acestei cămăși tradiționale, brodată manual cu simboluri magice, aducătoare de belșug, sănătate și noroc. Iar Flori de ie îți pregătește pentru această dată magică un eveniment deosebit, cu numeroase surprize. Rămâi alături de noi, în curând vom reveni cu detalii!

Ia nu este un simplu obiect vestimentar. Ia reprezintă un fragment de istorie și o adevărată moștenire culturală. Obiceiul coaserii iei a fost transmis din generație în generație, de-a lungul a sute de ani. Detaliile brodate pe pânza albă de in sau borangic vorbesc atât despre traiul simplu, de la sat, cât și despre tradiții adânc înrădăcinate.

Frumusețea cămășii noastre tradiționale a fost și este apreciată de personalitățile de pretutindeni. Regina Elisabeta, Regina Maria, Principesa Ileana și Principesa Elena au ales să poarte și să cinstească ia românească. În prezent, ia este vedetă și la Hollywood, fiind purtată cu grație de Nicole Kidman, Halle Berry, Emma Stone, Anne Hathaway, Katie Holmes, Emma Watson, Kate Moss, Heidi Klum sau Taylor Swift.

Surprize de Sânziene de la Flori de ie!

Cu ocazia Sânzienelor, o sărbătoare solară, a dragostei, a bucuriei și a fertilității, aducem un omagiu acestei cămăși cu altiță și celebrăm bogăția pe care ne-a oferit-o de-a lungul timpului. Flori de ie a pregătit un eveniment special pentru Ziua Universală a Iei, cu momente deosebite, obiceiuri și tradiții strămoșești readuse în prim plan.

Acum îți spunem doar atât: nu trebuie să ratezi evenimentul Flori de ie! În curând îți vom dezvălui mai multe detalii și surprize.

Sânzienele, zâne bune, cu puteri magice

Spre deosebire de iele, care erau considerate a fi spirite rele, Sânzienele sunt spirite benefice, făpturi de lumină și aer, care au puteri binefăcătoare. Sunt cunoscute în tradiția populară și sub numele de Drăgaice, Sfinte, Zâne, Frumoase, Măiastre sau Sânzâiene și, sub diferite denumiri, se regăsesc în folclorul mai multor popoare.

Făpturi solare, cu păr auriu și rochii de abur, se crede că au împrumutat numele sânzienelor, flori de câmp cu miros diafan și plăcut. Se spune că această floare delicată, cu patru petale galbene, dispuse în formă de cruce, este binecuvântată de Dumnezeu.

Drăgaicele veghează asupra oamenilor și îi apără de duhurile rele. Sânzienele sunt cele care aduc fertilitate ogoarelor și tinerelor femei căsătorite, ne apără de suferințe, de boli și de intemperiile naturii, ocrotesc animalele și păsările din ogradă și din păduri, oferă puteri tămăduitoare plantelor și parfum intens florilor.

Comentarii

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *