BLOG

Flori de aur vor străluci pe scena Operetei românești

Flori de ie împodobesc podiumul Feeric Fashion Week 2018

Toate poveştile româneşti încep cu „a fost odată...”, iar personajul principal e adesea o Cosânzeană cu pielea albă ca spuma laptelui, buze roşii ca fraga, ochi negri ca murele şi plete bălaie ce scânteiază în soare. Tot astfel e şi povestea iei româneşti, nespus de frumoasă, cusută cu roşu şi negru pe borangic alb şi împodobită cu fir de aur la zile de sărbătoare.

Şi unde altundeva ar fi mai potrivită sărbătoarea pentru o Cosânzeană decât la Palat? La Palatul Naţional al Copiilor, în Sala mare, acolo unde, pe 20 mai, de la ora 19.00, are loc Stagiunea Extraordinară a Operetei româneşti, parte a serbărilor prilejuite de Anul centenar.

Flori de aur vor străluci pe scena Operetei românești

Sub bagheta dirijorului Lucian Vlădescu, zeci de artişti ai Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti vor interpreta piese muzicale româneşti în care se împletesc tradiţia, cultura şi folclorul.
Se cere, mai mult ca oricând, păstrarea și revenirea la adevăratele valori ale acestei națiuni pentru că astăzi este necesar să se insiste pentru autentic, valoare, cunoaștere, restaurare. Este asemenea picturii din bisericile vechi pe cale de a se deterioara. Pictura se cere refăcută și păstrată” spune Bianca Ionescu Ballo, director general al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”, ca un manifest al spectacolului de pe 20 mai. Iar vorbele ei sunt adevărul din care-şi trag seva Florile de ie – mereu în căutarea originalului, a autenticului, într-un neobosit efort de a restaura frumosul din trecut pentru a scrie un viitor în culori strălucitoare.
Nici nu putea exista o îngemănare mai potrivită între muzica de operetă de secol XX, în care folclorul a jucat un rol primordial ca sursă de inspiraţie, şi costumul tradiţional românesc.

Iile centenare, vâlnicele cu fir de aur ori fotele bogat ornamentate vor fi purtate de artiştii Teatrului “Ion Dacian” pentru ca mesajul transmis la ceas de sărbătoare să fie cel al frumuseţii, al valorii, al durabilităţii.
“Ana Lugojana” se va oglindi în “Fântâna Blanduziei”, ori vă va purta pe “Valurile Dunării” , într-un regal muzical împododobit cu Flori de ie şi dedicat tuturor celor ce cred în valorile româneşti autentice.

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *