BLOG

Flori de IE au scăldat valurile Dunării!

Flori de IE au scăldat valurile Dunării

Florile de IE au scăldat valurile Dunării! 

Pentru câteva zile, Flori de IE au scăldat valurile Dunării poposind la Gura Portiței, paradisul din Delta Dunării. Frumusețea locului surprins parcă dintr-un tablou, te lasă fără suflu. Locul unde Dunărea se “îmbrățisează” cu Marea Neagră este greu de descris în cuvinte. Casele simple lipovenești specifice Deltei cu acoperiș din stuf, împrejumite de pâlcuri de flori în mii de culori, păsări de diferite specii ocrotite și o plajă lungă cu un nisip fin și auriu, te atrage de parcă nu ai vrea să mai pleci vreodată. Prieteni îți vor fi doar pescărușii care vin și pleacă, brăzdând în calea lor apa de culoarea smaraldului.

Din dorința de a surprinde ia la ea acasă, Cristina Chiriac, cea care se află în spatele brandului Flori de IE, a realizat o ședintă foto unică și a dus ia românească acolo unde îi stă cel mai bine, în mijlocul naturii. Fiecare ie surprinsă în imagini este unică, iar faptul că ea dăinuie de atâta timp denotă faptul că ia românească a trecut peste bariera timpului și oferă viitorului obiceiurile și credințele strămoșilor noștri.

Trei ținute frumoase ca florile din toate zonele României au prins viață la malul Dunării pentru a transmite adevărata lor menire, aceea de a “trăi” mai departe în orice colț al lumii.

Renumit pentru frumusețea costumelor populare, Gorjul s-a “mutat” pentru o zi la malul Dunării. Un port cu o vechime de peste 100 de ani, compus din ie decorată în stilul caracteristic gorjenesc, cu motive de spirală și încrengături, poale, marama de borangic și un vâlnic larg evazat în cute, spectaculos,  piesă de greutate din costumul gorjenesc, a fost purtat de valurile curate și cristaline ale Dunării. Spectatori au fost doar păsările cerului, surprinse parcă și ele de frumusețea portului gorjenesc.

Flori de IE au scăldat valurile Dunării!
Flori de IE au scăldat valurile Dunării

O ie tradițională din zona Muscelului din colecția Flori de ie a fost surprinsă într-un adevărat colț de rai – Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Pe fâșia îngustă de nisip a ajuns o ie tradițională veche de peste 120 de ani. Cusută cu fir metalic auriu și argintiu și mătase albă, ia a dat culoare acestor locuri parcă uitate de lume, unde timpul a stat în loc.

Flori de IE au scăldat valurile Dunării!
Flori de IE au scăldat valurile Dunării

La ceas de seară în fața unui asfințit ce îți taie răsuflarea, un costum oltenesc la fel de vechi ca și celelalte piese, având motiv central un vâlnic, a fost surprins în imagini ce îți rămân adânc imprimate în minte și suflet.

Flori de IE au scăldat valurile Dunării!
Flori de IE au scăldat valurile Dunării

IA – ambasadorul meu și al românilor de pretutindeni va fi din nou în centrul atenției în luna Septembrie, în cadrul proiectului România Centenară, un proiect inițiat de Flori de IE și Alexandru Zainea în parteneriat cu Departamentul Centenar, alături de Laura Cosoi, Doru Cadar, Brândușa Bordeianu și Adonis Enache.

Proiectul va debuta la începutul lunii Septembrie la București, iar în perioada 16-17 Septembrie va ajunge la Londra și va continua cu marile orașe ale lumii.

Viena, Madrid, Barcelona, Paris, Berlin, New York și Beijing sunt doar câteva locații.

Proiectul România Centenară va cuprinde o expoziție a costumelor populare centenare din colecția Flori de IE, dublată de o expoziție de artă fotografică. Artistul Alexandru Zainea Emanuel dă viața și imortalizează aceleași costume populare centenare purtate cu grație și trăire intensă de către actrița Laura Cosoi”, a declarat Cristina Chiriac – fondator Flori de IE și inițiator proiect România Centenară.

Flori de IE au scăldat valurile Dunării
Flori de IE au scăldat valurile Dunării

Pusă în valoare alături de frumusețile nemărginite ale acestei țări, ia contribuie direct la promovarea turistică a României și implicit la atragerea turiștilor.

Imaginea României poate fi reconstruită cu ajutorul acestor locuri unice. Frumusețea și sălbăticia lor, flora și fauna Deltei Dunării, plajele infinite ale Mării Negre sunt adevărate minuni ale naturii pe care Dumnezeu a fost atât de darnic să ni le ofere.

Flori de IE au scăldat valurile Dunării!
Flori de IE au scăldat valurile Dunării

Photo credit: Alexandru Zainea

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *