BLOG

Flori de ie la IA MANIA

Ia Mania

În perioada 4-5 iulie, a avut loc la Holercani, raionul Dubăsari din Republica Moldova, cea de-a treia ediție a evenimentului IA MANIA, festivalul artelor născute din tradiții. Un eveniment dedicat iubitorilor de frumos și de tradiții, la care a participat cu multă bucurie și Flori de ie, alături de alți aproximativ 150 de artizani și meșteri populari. Obiceiurile autentice, gastronomia tradițională, porturile populare, dansurile, concursurile, atelierele de creație și activitățile de relaxare au fost la mare căutare, spre încântarea tuturor participanților.

Noi am adus la târg iile noastre brodate manual și poveștile despre viața satului românesc. Am povestit despre arta cusutului manual, despre țesăturile tradiționale românești, despre motivele autentice, ascunse cu măiestrie pe pânza de in sau borangic, ce brodează de sute de ani istoria culturii noastre strămoșești.

Fie că este vorba despre iile tradiționale sau despre iile noi, moderne, inspirate de motivele atât de des întâlnite în arta populară, ia rămâne cel mai bun ambasador al românilor de pretutindeni.

Aflată la cea de-a doua ediție, conferința „Podul de Flori” a reunit artiști care se inspiră din tradiții, dar și antreprenori și oameni de succes din Moldova și din România, care dezvoltă proiecte sau afaceri legate de tradiții.

În cadrul acestei conferințe, Cristina Chiriac, fondator al proiectului Flori de ie, Ambasador al Antreprenoriatului Feminin (titlu acordat de Comisia Europeană) și Președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor, a povestit despre dragostea pe care o poartă iilor românești și despre modul în care această pasiune s-a transformat într-o afacere, dar și o misiune de succes – aceea de a prezenta lumii întregi frumusețea portului național și de a readuce ia în actualitate.

Cristina Chiriac Ia Mania

„Fiecare ie este o poveste”, afirmă Cristina Chiriac, o incursiune în trecut, o lecție de viață și de curaj. Ia transcede timpul și rămâne, chiar și în zilele noastre, unul dintre cele mai iubite articole vestimentare, la fel de actual astăzi ca și în timpurile de demult. O piesă de îmbrăcăminte cu mesaj, care vorbește despre dragostea pentru artă și frumos, dar și despre mândria de a fi român.

Două zile pline de culoare, tradiții și obiceiuri frumoase, pe care le-am trăit intens, alături de miile de vizitatori veniți la IA MANIA. Ia a fost și este în sufletul nostru, al tuturor, și ne bucurăm că am sărbătorit datinile străvechi alături de prieteni dragi. Mulțumim pentru energia pozitivă și pentru primirea călduroasă!

Sursă foto: IA MANIA și madein.md

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *