BLOG

Mica Unire: Uniți în Flori de RomânIE, la Galați

Mica Unire: Uniți în Flori de RomânIE, la Galați

Miercuri, 24 ianuarie a.c., Flori de ie a sărbătorit Mica Unire la Galați, unde a avut loc un eveniment deosebit – “Uniți în Flori de RomânIE, o prezentare a 100 de costume populare, în cadrul Universității “Dunărea de Jos” la inițiativa Flori de ie și Asociației “IUBESC GALAȚIUL”, cu sprijinul SISSI în parteneriat cu Patronatul Femeilor din Meșteșugărit, Prefectura Galați, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, Brândușa Bordeianu Make-up Artist, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni, Laura Cristiana Hulubei.

cristina chiariac impreuna cu flori de ie au celebrat mica unire la galati

În cadrul paradei „Uniţi în Flori de RomânIE au fost prezentate 100 de costume populare autentice cu vechimea cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică Flori de ie, acestea fiind îmbrăcate de fete din România şi din Republica Moldova, care au defilat pe ritmuri ale muzicii de odinioară, in prezenta a peste 700 de spectatori.
Evenimentul a fost marcat printr-o prezentare de excepție, o paradă deosebită, aflată la a doua ediție, prima ediție având loc anul trecut, la Iași, în cadrul Palatului Culturii din Iași. În anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, Moldova și Țara Românească s-au unit la Galați pentru a celebra frumusețea și importanța portului popular românesc.

ia romaneasca celebrata la galati de mica unire

Flori de Ie promovează tradiţia, arta şi valorile româneşti peste tot în lume. Colecţia cuprinde peste 150 de costume tradiţionale româneşti, unice, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic. Piesele tradiţionale provin din toate colţurile ţării şi fiecare are propria sa poveste, imbogatita de trecerea timpului.
„Costumele fac parte din colecţia etnografică Flori de Ie. Am costume din Arad, Beiuş, Caransebeş, Oltenia, Gorj, Mehedinţi, de peste tot…Sunt diverse şi deosebit de frumoase. Am luat în calcul să scot în evidenţă vechimea costumelor, sunt costume cu o vechime de 70-140 de ani. Anul trecut, pe 24 ianuarie, am fost la Palatul Culturii din Iaşi, iar acum am venit la Galaţi, unde parada este cu o sută de fete, pentru că este anul centenar. Am venit la Galaţi pentru că am fost invitaţi şi pentru că România nu este doar la Iaşi sau Bucureşti, România este peste tot şi cred că este bine ca măcar o dată pe an să ne readucem aminte de înaintaşii noştri şi de ce au înfăptuit ei pentru ca noi să fim astăzi aşa cum suntem”, a explicat creatorul brandului Flori de Ie, Cristina Chiriac.

flori de ie la galati pentru mica unire

Până în prezent, colecţia de ii tradiționale a fost prezentată şi în Viena, New York, Bari, Dubai, Ankara, și nu numai.
Astfel, multe emoții, gânduri, amintiri și ore de muncă au dat roade! Mulțumim tuturor participantelor, celor peste 700 de spectatori, și nu în ultimul rând, partenerilor noștri: Oana-Claudia Iurescu, Laura Cristiana Hulubei, Brandusa Bordeianu Make-up Artist, Alina Sandu Make-up Artist, Anca Rancea, Roxana Gabor-Iliescu, Cătălin Orezeanu, Sissi Romania, Asociația Freelancerilor,  Asociația Națională a Antreprenorilor și tuturor partenerilor media!

mica unire la galati

Comentarii

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *