BLOG

Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!

Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!

Ce îți spune ție data de 24 Decembrie? Nouă ne spune, într-un singur cuvânt, Ajunul Crăciunului, o sărbătoare a dragostei, prilej de bucurie, tradiție și sărbătoare, ziua în care sărbătorim Nașterea Domnului, colindele încep a răsuna încă de la primii zori și conform credinței populare, ele sunt menite a aduce sănătate și spor în case. În Ajunul Crăciunului, pe înserat, se deschide ciclul celor 12 zile sacre de la cumpăna dintre ani. Conform credinței populare se spune că Moș Ajun este stăpânul timpului, deținătorul puterii anului ce vine.  Ei bine, noi ne încăpățânăm să milităm pentru aceste obiceiuri românești să se perpetueze și sperăm că ne ești alături în acest demers.

E de ajuns o privire pe fereastră şi, fără să verificăm calendarul, sufletul nostru ştie că se apropie Crăciunul. Zăpada e ca în copilărie, ca în filme, şi-a aşternut haina şi gândul nostru zboară la brad şi la cadourile cu care îi vom bucura pe cei dragi.

Și anul acesta Flori de ie îți stă la dispoziție cu numeroase idei de cadouri pentru persoana dragă – și ce cadou poate fi mai frumos decât o ie veche de zeci de ani, lucrată și brodată manual? Suntem siguri că vei găsi nu una, ci chiar mai multe cămăși tradiționale pe gustul tău și al persoanei iubite!

 

Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!
Vestă Bistrițeană roșie

 

Dar să nu uităm, Crăciunul este, de fapt, Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos şi toate cadourile pe care le facem celor dragi, sunt într-un fel sau altul, felul nostru de a-L sărbători pe El. Aşadar, toate ornamentele, bradul, ghirlandele de lumini, globurile, coroniţa pe care unii o aşază pe uşă, Moşul aşteptat de copii, toate sunt sau ar trebui să îl aibă în gând pe El. Altfel, ar fi ca o petrecere la care tocmai sărbătoritul nu are loc.

Să ne amintim câteva elemente ale Crăciunului!

Nu cred că ne mai putem imagina această sărbătoare în lipsa bradului. Indiferent de alegere, natural sau artificial, în ghiveci, păstrându-l viu sau poate unul din fibră de sticlă iluminat total, bradul împodobit a apărut pentru prima dată în 1510 ca semn al acestei sărbători la Riga, în Lituania. De acolo, 11 ani mai târziu, prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus cu ea la Paris obiceiul împodobirii bradului. Abia în 1605 avem primul brad de Crăciun într-o piaţă din Strasbourg, când a fost împodobit exclusiv cu mere roşii. Tot atunci, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian extinde modul de ornamentare şi îl aduce la forma consacrată. Globurile de sticlă argintată de Thuringia au apărut din 1878 şi toată lumea le adoră. De atunci şi până azi ele au diverse forme şi culori, mărimi şi modalităţi de decorare, dar fac senzaţia oricărui brad.

Un alt element care marchează fără dubiu semnificaţia creştină a sărbătorii este scena nativităţii. Mulți creştini considerau bradul ca fiind un element al Reformei și atunci recurgeau la reprezentări concrete ale sărbătorii. Ei folosesc statuete ce reconstituie în forme şi imagini Naşterea lui Iisus, aranjate în preajma unei clădiri din aceleaşi materiale, în chipul staulului ce a servit ca adăpost Familiei Sfinte. Vedem adesea în pieţe publice astfel de statui în mărime naturală, iar scena este adesea jucată de actori amatori. În tradiţiile româneşti, Viflaimul este o scenetă în care întâmplările legate de Naşterea lui Iisus, mai ales drumul celor trei magi urmărind steaua călătoare, încercarea lui Irod de a-i păcăli, bucuria păstorilor, sunt redate în dialoguri vii de participanţi costumaţi în moduri care s-au schimbat de-a lungul anilor. Sceneta era jucată de la o casă la alta, vestind sărbătoarea şi fiind un semn de bunăstare pentru gazde. Adesea era purtat un staul în miniatură, amenajat cu o iesle şi un mic prunc în chipul Pruncului Iisus, iar un felinar, mai târziu o lanternă, închipuia steaua vestitoare a Naşterii Domnului.

Colindele însoţesc aceste sărbători, iar noi, românii, avem o varietate incredibilă de colinde, cu conţinut explicit religios, legat de sărbătoare, dar şi cu referinţe la alte momente din viaţa Mântuitorului. Numeroase alte colinde considerate laice se leagă de munca ţăranilor, de fertilitatea pământului, considerate de unii specialişti ca fiind reminiscenţe ale unor sărbători şi ritualuri precreştine.

Dacă analizăm cu atenţie elementele vizuale specifice acestei sărbători vom găsi acadeaua dungată alb-roşu, răsucită, care apare mai ales în ilustraţiile de sorginte americană. Ei bine, acadeaua aceasta este creaţia unui cofetar din statul american Indiana. El a creat acadele în formă de baston alb, cu capătul curbat. Ele erau la început albe, exprimând puritatea şi existenţa lipsită de păcat a lui Iisus. Mai târziu acadelele albe au primit trei dungi roşii, pentru a simboliza Sfânta Treime şi durerea suferită de Hristos pe cruce. Încă o dungă roşie, mai lată, reprezintă sângele lui Iisus, cel sacrificat pentru salvarea umanităţii de la pedeapsa eternă. La noi, odinioară, bradul era împodobit cu covrigi copţi în cuptor, cu nuci şi mere, precum primul brad dintr-o piaţă publică, dacă vă amintiţi, cel de la Strasbourg.

Idei de cadouri

Și, pentru că o asemenea zi nu poate fi trecută cu vederea, îți oferim câteva idei de cadouri pentru persoana dragă. Ba mai mult, te invităm să îți alegi chiar tu ia preferată din magazinul Flori de ie.

Unele dintre iile dragi sufletului nostru sunt:

Ie românească Floare de camelie
Ie românească Floare de camelie
Ie Romaneasca Traditionala Floare de mac rosu
Ie Romaneasca Traditionala Floare de mac rosu
Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!
Ie românească Regală

 

Iar dacă vrei să strălucești în noaptea dintre ani, poți alege una din rochiile din ultima colecție Flori de păun, lansată anul acesta la Paris Fashion Week în septembrie, și la Athens Xclusive Designers Week în noiembrie.

Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!
Rochie Floare de păun

 

Moș Ajun vine cu spor și bucurie în case!
Rochie românească din Năsăud

 

Câte nu ar mai fi de spus? Coroniţa cu care unii îşi decorează uşa de la intrare, sania Moşului, povestea renilor săi buclucaşi sau atelierul său de jucării, toate fac parte din magia sărbătorii ]n care ne întoarcem cu toţii la puritatea şi bucuria copilăriei.

Să vă fie Sărbătorile pline de lumină, să aveţi sănătate, să vă puteţi bucura de tot ceea ce Sfânta Naştere a Domnului aduce tuturor!

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *