Logo
LIVRARE GRATUITĂ

Oriunde în țară la plata cu cardul

Mail
SUPORT CLIENȚI

0787 611 586 / 0725 747 708

Phone
RETUR PRODUSE

Retur simplu în 14 zile

Phone
100% CUMPĂRĂTURI SIGURE

Garantăm siguranța informațiilor

1.150,00 Lei

Opţiuni disponibile

ie traditionala * E important sa mentionati in momentul Checkout-ului masurile dvs. in rubrica observatii.
ie romaneasca Livrare gratuita la plata online
ii romanesti Poti returna produsele in 14 zile de la primirea comenzii

Această ie românească este un model nou inspirat după o ie veche din zona Mehedinți specifică finalului de secol al XIX-lea. Este cusută în întregime manual, cu dragoste și pasiune, respectând întocmai modelul autentic, cu fir de bumbac negru îmbogațita cu mărgele albastre și roșii amplificând frumusețea iei. Cămeșa este compusă din patru foi, piept, spate și mâneci, unite între ele printr-o cusătură specifică numită, cheiță. Încrețul este de cusut cu altă culoare respectându-se astfel cutumele populare și avînd roul de a scoate în evidență bogăția modelului. Culoarea alb-gălbuie folosită la încreț provine de la firul de cânepă cu care se cosea ia pe vremuri, ulterior prin colorare culoarea a fost accentuată. Decolteul este unul larg, aspectul romantic fiind redat de cei doi ciucuri de culoare albă. Câmpul ornamental de pe mânecile câmeșii este predominat de motive geometrice, fără spații libere, încadând astfel modelul în linia iilor clasice și de mare valoare din zona Mehedințiului, în popor fiind cunoscut-o sub denumirea de ie cu ,,blană". Mânecile largi îi confera iei o eleganță aparte iar bentița sau ,,vulvița" definitivează în mod delicat aspectul. 

Posesoarea iei a fost o femeie mândră, de loc din Transilvania, care a plecat după soț, negustor de mere cu stare din zona Mehedințiului. Originile ei și-au pus amprenta asupra iei pe care și-a lucrat-o decorul compact realizat în tehnica cusăturilor sau alesăturilor în război , purtând denumirea de ,,tablă". 

Povestea veche cu care a fost culeasă ia spune că această ie poartă cu ea un descântec puternic care oferă protecție în dragoste, liniște și armonie în cămin. 

,,Știu că-s mândră frumușică, știu să fac de toate-n tindă, nu mă frâng nici greutăți, nici tristeți, nici răutăți. rumeni îmi sunt obrăjorii și în inimă port foc, numai de-ar vedea feciorul că mi-s ochii doar la el, vraja-n mine a sădit și dor mult neostoit. 

Gând la gând eu țes acum, mă văd fată de ales, de ales de soață bună, că l-oi iubi cât pân la lună, i-oi găti, l-oi primeni, i-oi face și vreo doi copii, tot ce vrea și ce poftește, că mi-i scump la suflețel, mândru tare cum e el."


Alege un produs unicat marca Flori de ie. Toate produsele noastre sunt marcă înregistrată, copierea acestoră fiind interzisă.

Mărimi disponibile: S, M, L. Oricare altă mărime se poate efectua doar pe comandă în cel puțin 30 de zile lucrătoare. Un produs unicat made only by @Flori de ie. 

Mai multe povești cu iile noastre dragi găsiți chiar aici.

*Având în vedere numărul mare de comenzi pentru această ie, termenul de livrare poate ajunge până la 6 săptămâni.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Produse asemănătoare

Vino la povesti despre ia romaneasca

Descopera povestea iei traditionale romanesti si semnificatiile motivelor decorative cusute acum peste o suta de ani.