1.150,00 Lei

Opţiuni disponibile

ie traditionala* E important sa mentionati in momentul Checkout-ului masurile dvs. in rubrica observatii.
ie romaneascaLivrare gratuita la plata online
ii romanestiPoti returna produsele in 14 zile de la primirea comenzii

Ia românească Nestemată de Mehedinți este un model inspirat după o ie veche din zona Mehedinți specifică finalului de secol al XIX-lea. Cusută în întregime manual, cu dragoste și pasiune pentru doruri și frumos, aceasta respectă întocmai modelul autentic, cu fir de bumbac roșu îmbogațită cu mărgele albastre ce amplifică frumusețea și modelul rafinat al țesăturii iei.

Nestemată de Mehedinți este compusă din patru foi, piept, spate și mâneci, unite între ele printr-o cusătură specifică numită, cheiță. Încrețul este cusut cu altă culoare respectându-se astfel cutumele populare și având rolul de a scoate în evidență bogăția modelului. Culoarea alb-gălbuie folosită la încreț provine de la firul de cânepă cu care se cosea ia pe vremuri, ulterior prin colorare, aceasta culoare a fost accentuată. Decolteul este unul larg, aspectul romantic fiind redat de cei doi ciucuri de culoare albă. Câmpul ornamental de pe mânecile câmeșii este predominat de motive geometrice, fără spații libere, încadând astfel modelul în linia iilor clasice și de mare valoare din zona Mehedințiului, în popor fiind cunoscut-o sub denumirea de ie cu ,,blană". Mânecile largi îi conferă iei o eleganță aparte, iar bentița sau ,,vulvița" definitivează în mod delicat aspectul. 

Posesoarea iei a fost o femeie mândră, de loc din Transilvania, care a plecat după soț, negustor de mere, cu stare din zona Mehedințiului. Originile ei și-au pus amprenta asupra iei pe care și-a lucrat-o, decorul compact realizat în tehnica cusăturilor sau alesăturilor în război, poartă denumirea de ,,tablă". 

Povestea veche cu care a fost culeasă ia spune că această ie poartă cu ea un descântec puternic care oferă protecție în dragoste, liniște și armonie în cămin. 

,,Știu că-s mândră frumușică, știu să fac de toate-n tindă, nu mă frâng nici greutăți, nici tristeți, nici răutăți. rumeni îmi sunt obrăjorii și în inimă port foc, numai de-ar vedea feciorul că mi-s ochii doar la el, vraja-n mine a sădit și dor mult neostoit. 

Gând la gând eu țes acum, mă văd fată de ales, de ales de soață bună, că l-oi iubi cât pân la lună, i-oi găti, l-oi primeni, i-oi face și vreo doi copii, tot ce vrea și ce poftește, că mi-i scump la suflețel, mândru tare cum e el."

Alege un produs unicat marca Flori de ie. Toate produsele noastre sunt marcă înregistrată, copierea acestoră fiind interzisă.

Mărimi disponibile: S, M, L. Oricare altă mărime se poate efectua doar pe comandă în cel puțin 30 de zile lucrătoare. Un produs unicat made only by @Flori de ie. 

Toate produsele FLORI DE IE sunt manufacturate pe comandă, de aceea se poate face doar schimb de mărime sau schimb cu alt produs disponibil pe stoc. Nu se poate face RETUR. Vă rugăm să aveți în vedere acest aspect, să acordați o atenție deosebită atunci când trimiteți măsurile și să apelați cu încredere la echipa noastră în caz de nevoie.

Mai multe povești cu iile noastre dragi găsiți chiar aici.

*Având în vedere numărul mare de comenzi pentru această ie, termenul de livrare poate ajunge până la 6 săptămâni.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Captcha

Vino la povești despre ia românească

Descoperă povestea iei tradiționale romanești motivelor decorative cusute acum peste o sută de ani.