1.080,00 Lei

Opţiuni disponibile

ie traditionala* E important sa mentionati in momentul Checkout-ului masurile dvs. in rubrica observatii.
ie romaneascaLivrare gratuita la plata online
ii romanestiPoti returna produsele in 14 zile de la primirea comenzii

Această ie românescă are la bază un model de ie vechi de peste 80 de ani din zona Gorjului. Ia este cusută în întregime manual, pe pânză topită, lucrată în atelierele românești. Ia este croită conform specificului zonei, din patru lățimi. Foile sunt unite printr-o cusătura specifică , numită cheiță. Ornamentarea iei este făcută cu motive delicate având la bază, trifoiul. Pieptul este ornat patru rânduri vericicale, așezate în jurul gurii, tăiată adânc în față. Spatele este ornat cu trei rânduri vericale iar pe mâneci, iar pe mâneci sunt evidențiate trei rânduri orizontale (încrețul). Conturul trifoiului este cusut cu bumbac negru și umplut cu mărgelute aplicate manual, de diferite culori: roșu, galben și albastru. Trifoiul este unul dintre simbolurile cele mai des folosite în cultura populară, alături de romb și roată. Acest simbo, se spune din popor că atrage norocul si belșugul. Mânecile sunt largi, creând astfel senzația de libertate, bogat decorate cu mărgele tricolore punând astfel în evidență motivul central. Decolteul este  larg acompaniat de ciucuri in nuanță de negru. 

Povestea spune că tânăra care a lucrat-o și a purtat-o era fiica unui apicultor și propietar de livezi din zonă, ea însăși frumoasă ca o floare și pețită de mulți tineri din sat. Dobândise meșteșugul cusutului și povestitului de la bunica sa, rămasă văduvă din primul război. Dragostea de patrie și credința fiindu-i insuflate copilei și regăsindu-se ascunse cu dibăcie în ia noastră. 

Ca orice cămeșă și această ie are un mesaj puternic, aducător de noroc! ,,Pleacă de la tine răul, ducă-se departe chinul, și amarul, și pelinul. Fie nebăgate-n seamă dureri mari și dureri mici, de-acum și cât o fi lumea să tot cânți și să petreci, nocorcul să ți-l întreci.

Treacă de la tine totul, tot ce-n viață drept n-a fost, spor să ai pe drumul tău și gându-ți să aibă rost. Și, de poți un pic s-ajuți, fă un bine-negreșit, ți se întoarce înmiit! 

Poate că n-o fi norocul mereu fratele tău bun, poate că din când în când cumpene te vor înconjura și atunci tu, ia aminte și gonește gândurile înapoi pe trifoiul călător de noroc aducător! " 


Mărimi disponibile: S, M, L. Oricare altă mărime se poate efectua doar pe comandă în cel puțin 30 de zile lucrătoare. Un produs unicat made only by @Flori de ie. 

Toate produsele FLORI DE IE sunt manufacturate pe comandă, de aceea se poate face doar schimb de mărime sau schimb cu alt produs disponibil pe stoc. Nu se poate face RETUR. Vă rugăm să aveți în vedere acest aspect, să acordați o atenție deosebită atunci când trimiteți măsurile și să apelați cu încredere la echipa noastră în caz de nevoie.

Mai multe povești cu iile noastre dragi găsiți chiar aici.

*Având în vedere numărul mare de comenzi pentru această ie, termenul de livrare poate ajunge până la 6 săptămâni.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Captcha

Vino la povești despre ia românească

Descoperă povestea iei tradiționale romanești motivelor decorative cusute acum peste o sută de ani.