1.320,00 Lei

Opţiuni disponibile

ie traditionala * E important sa mentionati in momentul Checkout-ului masurile dvs. in rubrica observatii.
ie romaneasca Livrare gratuita la plata online
ii romanesti Poti returna produsele in 14 zile de la primirea comenzii

Ia “Mărgelată”este o ie românească cusută integral manual, inspirată după un model vechi de peste 80 de ani. Un model unic, modern și special, care transpune motive tradiționale vechi, specifice zonei Olteniei. Ia respectă croiul tradițional, fiind formată din 4 foi de pânză topită de culoare albă,  gulerul iei “Mărgelată” nu are deschidere, având forma rotunda, fiind supranumit din popor “barcuță”. Mânecile și pieptul sunt bogat ornamentate cu motive tradiționale românești.

Ia este cusută în întregime manual, pe bumbac alb, cu fir de bumbac albastru și mici mărgele, în diverse culori: roșu, verde, portocaliu, albastru. Mărgelele sunt dispuse astfel încât să formeze modele geometrice, precum romburi și pătrate. Rombul este simbolul echilibrului, armoniei și protecției divine ce reprezintă în esență cele patru extremități ale crucii. Pe de altă parte, pătratul este simbol al stabilităţii semnificând echilibrul și statornicia materiei şi aparteneţa la rădăcini, la mama pământ. Aceste motive geometrice sunt accentuate și de prezența stelelor stilizate.

Culoarea preponderentă ce pune în evidență întreaga țesătură este albastrul. În esență, culoarea albastră este simbolul marcant al infinitului, al idealului divin, absolutului nemărginit și al perfecțiunii întregii existențe. Serenitatea culorii albastre denotă putere, vigoare, intensitate într-o armonie perfectă cu calmul, pacea, încrederea și prospecțimea.

Fiecare ie își are propria personalitate nascută din povești magice înconjurate de iubirea și credința vremurilor de demult. Povestea spune că fata care a brodat modelul original al acestei ii suferea din dragoste. Dorința aceasteia de a-și unii sufletul cu iubitul său și-a materializat-o cu dor și migală prin simboluri geometrice, ce s-au transformat ulterior in elemente estetice. Printre firele brodate a fost ascuns cu sârguință descântecul de împăcare, de unire a celor doi. "Eu întorc ulcica/ Și ulcica întoarce vatra/ Și vatra întoarce soba/ Și soba întoarce grinzile cu horna/ Și grinzile întorc podelele/ Leanțurile și șindrilele/ Șindrilele întorc crângurile/ Și crângurile întorc pe Sfântul Spiridon/ Și pe Maica Domnului/ Să întoarcă inimile celor împricinați/ Unul asupra altuia/ Cu cugetele/ Și cu dragostea/ Să se împăciuiască." Povestea noastră, a Florilor de ie, continuă și astăzi ducând mai departe mesajul fetei ce suferea din dragoste și mai mult decât atât, ia Mărgelată, în esența ei, oferă protecție și noroc în dragoste celei ce o poartă.

Produsele noastre sunt unicat, originale la fel ca acum 80 de ani, întrucât formele inedite de expresie și realizare artistică o definesc ca o creație bogată, de o profundă autenticitate și de un remarcabil efect estetic. Un model realizat în întregime manual, în România.

Mărimi disponibile: S, M, L. Oricare altă mărime se poate efectua doar pe comandă în cel puțin 30 de zile lucrătoare. Un produs unicat made only by @Flori de ie. 

Toate produsele FLORI DE IE sunt manufacturate pe comandă, de aceea se poate face doar schimb de mărime sau schimb cu alt produs disponibil pe stoc. Nu se poate face RETUR. Vă rugăm să aveți în vedere acest aspect, să acordați o atenție deosebită atunci când trimiteți măsurile și să apelați cu încredere la echipa noastră în caz de nevoie.

Mai multe povești cu iile noastre dragi găsiți chiar aici.

*Având în vedere numărul mare de comenzi pentru această ie, termenul de livrare poate ajunge până la 6 săptămâni.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Produse asemănătoare

Vino la povesti despre ia romaneasca

Descopera povestea iei traditionale romanesti si semnificatiile motivelor decorative cusute acum peste o suta de ani.