Ie nestemată de Mehedinți - negru

1.150 lei

Opţiuni disponibile

2 review-uri | Scrie un review

Descriere

Această ie românească este un model nou inspirat după o ie veche din zona Mehedinți specifică finalului de secol al XIX-lea. Este cusută în întregime manual, cu dragoste și pasiune, respectând întocmai modelul autentic, cu fir de bumbac negru îmbogațita cu mărgele albastre și roșii amplificând frumusețea iei. Cămeșa este compusă din patru foi, piept, spate și mâneci, unite între ele printr-o cusătură specifică numită, cheiță. Încrețul este de cusut cu altă culoare respectându-se astfel cutumele populare și avînd roul de a scoate în evidență bogăția modelului. Culoarea alb-gălbuie folosită la încreț provine de la firul de cânepă cu care se cosea ia pe vremuri, ulterior prin colorare culoarea a fost accentuată. Decolteul este unul larg, aspectul romantic fiind redat de cei doi ciucuri de culoare albă. Câmpul ornamental de pe mânecile câmeșii este predominat de motive geometrice, fără spații libere, încadând astfel modelul în linia iilor clasice și de mare valoare din zona Mehedințiului, în popor fiind cunoscut-o sub denumirea de ie cu ,,blană". Mânecile largi îi confera iei o eleganță aparte iar bentița sau ,,vulvița" definitivează în mod delicat aspectul. 

Posesoarea iei a fost o femeie mândră, de loc din Transilvania, care a plecat după soț, negustor de mere cu stare din zona Mehedințiului. Originile ei și-au pus amprenta asupra iei pe care și-a lucrat-o decorul compact realizat în tehnica cusăturilor sau alesăturilor în război , purtând denumirea de ,,tablă". 

Povestea veche cu care a fost culeasă ia spune că această ie poartă cu ea un descântec puternic care oferă protecție în dragoste, liniște și armonie în cămin. 

,,Știu că-s mândră frumușică, știu să fac de toate-n tindă, nu mă frâng nici greutăți, nici tristeți, nici răutăți. rumeni îmi sunt obrăjorii și în inimă port foc, numai de-ar vedea feciorul că mi-s ochii doar la el, vraja-n mine a sădit și dor mult neostoit. 

Gând la gând eu țes acum, mă văd fată de ales, de ales de soață bună, că l-oi iubi cât pân la lună, i-oi găti, l-oi primeni, i-oi face și vreo doi copii, tot ce vrea și ce poftește, că mi-i scump la suflețel, mândru tare cum e el."


Alege un produs unicat marca Flori de ie. Toate produsele noastre sunt marcă înregistrată, copierea acestoră fiind interzisă.

Mărimi disponibile: S, M, L. Oricare altă mărime se poate efectua doar pe comandă în termen de 15 zile lucrătoare. Un produs unicat made only by @Flori de ie. 

Mai multe povești cu iile noastre dragi găsiți chiar aici.

Review-uri

Rating general bazat pe 2 review-uri
5 din 5 stele

Am dori să cunoaștem părerea ta

Spune-ne ce părere ai despre acest produs. Ne va ajuta să devenim mai buni și să îți oferim informațiile pe care ți le dorești.

Scrie un review

Vino la poveşti despre ia românească

Descoperă povestea iei tradiţionale româneşti şi semnificaţiile motivelor decorative cusute acum peste o sută de ani.

Ii traditionale, ii romanesti de la Florideie.ro
Vino pe blog